Ana Sayfa GENEL 2 Ekim 2020 217 Görüntüleme

VERGİ USUL KONULARINDA SORULAR VE CEVAPLAR ( 12 )

MÜKELLEFİYETİ DONDURMAK, ASKIYA ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Hayatın olağan akışında kişilerin yaptığı işlere, hastalık, uzun süreli seyahat, eğitim, işin yapılış şekli ve benzeri nedenlerle ara vermek istemeleri doğal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin, gerçek kişi mükellef olarak işlettiğiniz kitapçı, bakkal, market, pansiyon ve benzeri bir işletme var. Vatan görevine gittiniz, ağır bir hastalık veya kaza geçirdiniz; trafik kazasında yaralamaya neden oldunuz ve 6 ay hapis cezasına çarptırıldınız; işlerden bunaldınız ve bir yıl süreyle dünya turuna çıkma kararı aldınız. Sebep her ne olursa olsun belli süre faaliyette bulunmayıp, sonrasında işinize tekrar devam etmek istediğiniz bir durum ortaya çıktı. Böyle bir durumda işyerinizi ne yapacaksınız? Vergisel ve diğer ödevleriniz ne olacak?

Önünüzde iki şık var:

(1) İşi terk işlemleri yapmak.

(2) İşyeriniz açıkmış gibi tüm vergisel ve diğer yükümlülüklerinizi mutat şekilde yerine getirmek veya birileri aracılığı ile getirttirmek. Çalışmayan işyeri için beyannameler vermeye, bildirimler yapmaya ve önemli maliyetlere katlanmaya devam etmek.

Üçüncü şık olamaz mı? Örneğin su aboneliklerinde olduğu gibi, uzun süreli olarak su kullanmayacağınız durumda aboneliğinizin askıya alınması (geçici süreli kapatma) türü bir “mükellefiyetin askıya alınması”“mükellefiyetin dondurulması”“mükellefiyetin geçici süreli kapatılması” benzeri bir uygulama olamaz mı?

Mevcut haliyle vergi mevzuatında böyle bir müessese yok. Maliye Bakanlığınca verilen görüşlerde de böyle bir imkanın olmadığı belirtiliyor. Örneğin 25.07.2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.33.15.02-2012/720-1-75 sayılı Özelge’de; sadece 3 ay apart işletmeciliği yapan bir mükellefin kalan dokuz ay için mükellefiyetinin dondurulup dondurulamayacağına, ya da mükellefiyetinin askıya alınıp alınamayacağına ilişkin görüş talebine yönelik vergi idaresi şu şekilde dönüş yapmıştır:

“…

Yazının devamı için aşağıdaki kaynakta belirtilen linki tıklayınız.

kaynak : vergidosyasi.com

Yorumlar