Devlet, kadınlara yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle daha çok katkıda bulunuyor. Bu anlamda verilen birçok destek var. ‘Eşi vefat eden kadınlara yönelik yardım programı’ bunlardan biri. Yine muhtaç asker ailelerine yardım ödeniyor. Bu ödemeden de genelde, askerin geride kalan annesi, eşi ve çocukları yararlanıyor.
165 bn kişi yararlandı
Türkiye’de sosyal yardımlarda hak sahiplerinin yüzde 61’ini kadınlar oluşturuyor. Bir başka ifadeyle kadınlara sosyal yardımlarda pozitif ayrımcılık yapılıyor. Hükümet kısa süre önce bu desteklerde hatırı sayılır artışlara gitti. Örneğin; eşi vefat eden kadınlara yönelik yardım yüzde 36 zamlanarak iki ayda bir 650 liraya çıktı. Bu ödemeden yaklaşık 165 bin kadın yararlanıyor. Sadece geçen yıl 377 milyon lira ödeme yapıldı.
Başvuru nereye yapılacak?
Eşi vefat etmiş kadın vatandaşlar resmi ikametgahlarının olduğu il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na (kaymakamlık içinde oluyor) başvuru yapınca süreç başlıyor. Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge istenmiyor.
Ödeme ne kadar?
Yapılan zamla birlikte aylık tutar 275 liradan 325 liraya çıkarıldı. İki ayda bir 650 lira olarak yatırılacak.
Muhtaçlık durumunun yükselmesi yardıma engel mi?
Evet. Hanedeki kişi başına aylık gelirin 701 liranın üzerine çıkması durumunda ödeme kesilir.
Ödeme nereden yapılır?
Para PTT şubelerinden alınıyor. Sosyal Yardım Kartı’yla ATM’lerden çekim yapılabiliyor. Ancak kolluk kuvvetleri virüsle mücadele kapsamında bu ödemeyi evlere getiriyor.
Yüzde 45 artırıldı
İhtiyaç sahibi asker ailelerinin destek ödemeleri de geçtiğimiz günlerde yüzde 45.45 artışla 275 TL’den 400 çıkarıldı. Bu ödeme 2 ayda bir yapılıyor ve toplam 800 TL ödeniyor. Bu ödeme en fazla 12 ay veriliyor. Ayrıca 18 yaşından küçük muhtaç asker çocuklarına yapılan aylık ödeme de yüzde 50 artışla 100 TL’den 150 TL’ye çıkarıldı. Ödeme iki ayda bir yapılıyor. Yani iki ayda 300 TL ödeme yapılmış oluyor.
Kimler alabiliyor?
Askere giden kişi evli ise programdan resmi nikahlı eşi faydalanıyor. Askere giden kişi bekar ise başvuru önceliği annenin; anne hayatta değilse baba başvuruda bulunabilir. Bekar askerin anne ya da babası boşanmışsa asker kiminle birlikte yaşıyorsa (anne ya da baba) o kişi başvurabiliyor.
Başvurular illerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren ‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılıyor. ‘Vakıf Mütevelli Heyeti’ sosyal inceleme raporları doğrultusunda uygun görürse yardım kararını onaylıyor.
kaynak: posta.com.tr