Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı, çay ocağı işletmecisi, terzi ve tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak. Beyan verme zorunluluğu da kaldırılıyor.
Vergi Usul Kanunu’nun kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek şekilde güncellenecek. Güncelleme sonrasında mükelleflerin noter tasdiki muhafaza ve bildirim gibi yükümlülükleri önemli ölçüde hafif iletilmiş olacak.
Vergi cezalarında uzlaşma kapsamını genişletilecek. Elektronik defter ve elektronik belge kullanımı uygulamasını kademeli olarak yaygınlaştırılacak vergi kayıp ve kaçağı azalacak
Vatandaşların vergi dairesine gitmeden işlemlerini dijital ortamda yapabilecek, yedi gün 24 saat hizmet verecek Türkiye dijital bereket dairesi uygulaması başlatılacak.
Mükellef memnuniyetini sağlamak ve hizmet kalitesini artırmak için dijital vergi asistanı sistemi devreye alınacak.
Uluslararası yatırımcıların vergi hususunda karşılaştıkları sorunları da reform kapsamına alındı. Bu çerçevede ortaya çıkabilecek muhtemel sıkıntıları engellemek amacıyla çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarını revize edilecek.
Birden fazla ülkeyi ilgilendiren meselelerin de karşılıklı anlaşma yöntemini daha yoğun şekilde kullanılacak yatırılacak güvenini ve vergideki öngörülebilirliği artırmak amacıyla peşin fiyatlandırma anlaşmaları yaygınlaşacak.
Vergi denetiminde standart öngörülebilir ve haksız rekabeti önleyen modellere geçilecek. Bu sayede vergi incelemelerinde sektörler ve konular itibari ile ortaya çıkabilen farklı uygulamalar ortadan kaldırılacak.
Elektronik tebligat elektronik inceleme elektronik tutanak ve elektronik raporu içeren dijital vergi denetimi sistemini geliştirerek vergi inceleme süreleri kısaltılacak.
Fiyat artışları hedef enflasyona göre yapılacak.
Bankacılık Sektöründe Yeniden Yapılandırmalar yapılacak.