Ana Sayfa GENEL 3 Mart 2024 41 Görüntüleme

SGK’dan yeni genelge: 1 ay eksik prim yatıran desteği kaybedecek

MİTHAT YURDAKUL Ankara

SGK, bu yıl aylık 700 lira olarak uygulanacak işverenlere yönelik asgari ücret desteğine ilişkin genelge yayımladı. Buna göre, yıl içinde tek bir ayda dahi brüt asgari ücretin onda birini geçen tutarda eksik prime bildiren işverenin desteği iptal edilecek, yapılmış ödeme varsa cezasıyla birlikte geri alınacak.

Genelge uyarınca yıl içinde çalışanların prime esas kazancının eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin denetim memurlarının incelemelerinde veya kamu kurumlarından alınan yazılardan anlaşılması halinde, işveren 2024 yılı için destekten yararlanamayacak, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve cezası ile birlikte geri alınacak. Yıl içinde tek bir ayda dahi brüt asgari ücretin onda birini geçen tutarda eksik prime bildirilmesi halinde yaptırım uygulanacak.

Örneğin; 2024 yılının Ağustos ayında bir sigortalısının kazanç tutarını eksik bildirdiği kasım ayında tespit edilen işverenin 2024 yılı boyunca hak kazandığı asgari ücret desteği tüm çalışanları için iptal edilecek, yararlanılan tutarları cezası ile birlikte geri alınacak. Yapılan soruşturma ve incelemelerde, işverenin yatırdığı eksik prim miktarının aylık brüt asgari ücretin onda birini (2.000,25 TL) geçmeyecek tutarda olduğunun belirlenmesi halinde işverene önce ihtar yapılacak, 15 gün içinde eksikliği gideren işyerlerinde asgari ücret desteği devam edecek. Aksi halde destek iptal edilecek, ödenmiş tutarlar geri alınacak.

kaynak:https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/1-ay-eksik-prim-yatiran-destegi-kaybedecek-7087386

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil