DOLAR
Alış: 27.08
Satış: 27.19
EURO
Alış: 28.82
Satış: 28.94
GBP
Alış: 33.14
Satış: 33.38
NORMALLEŞME TEŞVİĞİ
ŞENOL DÖNDER
SMMM
Normalleşme teşviği nasıl hesaplanır?
Teşvik tutarı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı kadardır. Bununla birlikte, Aylık destek süresi kısa çalışma ödeneği alınan aylık ortalama gün sayısını/nakdi ücret desteği alınan aylık ortalama gün sayısını geçemez. Diğer taraftan, normalleşme teşviki kapsamındaki sigortalılar için aynı ayda sigorta primine yönelik diğer teşvik indirim ve desteklerden faydalanılamaz.
…. firmasında çalışan işçi normalleşme teşvikinden yararlanmak istemektedir. Ağustos-Eylül-Ekim aylarında 30 gün çalışmıştır ve brüt ücreti asgari ücrettir. Bu işçi için işverence ödenmesi gereken toplam prim :
İşçi Kısa Çalışma Ödeneğinden aylık ortalama 20 gün faydalanmıştır. Buna göre normalleşme teşviki tutarı 20* 98,10 (2.943:30 =98,10 TL. dir.) 98,10 x 20 =1.962 TL. 1.962 x % 37,5= 735,75 TL olarak hesaplanacaktır.
2.943 x % 37,5 = 1.103,63 TL’dir. Sigortalı 30 gün çalışmış olmasına rağmen normalleşme teşvikinden her bir ay için en fazla 20 gün faydalanabilecektir.
İşverenin normalde 1.103,63 TL prim ödemesi gerekirken, 735,75 TL normalleşme teşviki hesaplandığından ödenmesi gereken prim tutarı; 1.103,63-735,75 = 367,98 TL olacaktır.
Normalleşme Teşviği SGK/Muhtasar beyanında nasıl gösterilecek?
Normalleşme teşvikinden faydalanılması için önce SGK işveren sistemine giriş yapılıp her bir sigortalı için tanımlama gerekmektedir. Daha sonra da aylık prim ve hizmet belgesi/Muhtasar ve Prim hizmet beyannamesinde de normalleşme teşviki 07252 kanun numarası seçilip işlemler sonuçlanacaktır.
Dikkat edilmesi gereken husus.
kanımca brüt ücretleri yüksek olan işçilerin hesaplamasında yüzde beş teşvikli bölümü seçip normalleşme teşviğinden vazgeçilmesi gerekmektedir.
Normalleşme teşviğinde yüzde beş indirim yapılmayacaktır. Normalleşme teşviğinden faydalanmak istemeyen sigortalıdan da sadece yüzde beş teşvik uygulanacaktır.
Yorumlar
Benzer Yazılar
-
Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasında KDV İstisnası / Erol ÇEMBER Yeminli Mali Müşavir
-
KDV ve İhraç Kayıtlı Satışlar: İmalatçıların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar. / Şenol DÖNDER Smmm
-
Sosyal İçerik Üreticiliği ve Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası
-
Belediye Tarafından Sağlanan Gelir Desteği Ödemesinin Vergilendirilmesi. / Şenol Dönder SMMM
-
Haciz İşlemleri ve Ödemelerde Vergi Uygulamaları: Serbest Meslek Erbabı Sanatçı ve Avukatlara Yapılan Ödemeler / Şenol Dönder SMMM
-
Muhasebenin Mucidini Biliyor muydunuz? Şenol DÖNDER – Smmm
-
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ DEĞİŞİKLİKLER: İSTİSNA VE PROJE UYGULAMALARI / ŞENOL DÖNDER -SMMM
-
Gelen Soru Üzerine; İşverenler İş Güvenliği Eğitim Masraflarını İşçilerden Tahsil Edebilir mi? / Şenol DÖNDER SMMM
-
Alacak ve Borç Senetleri Reeskontunda Uygulanacak Faiz Oranı Nedir? Şenol Dönder – SMMM
-
Vergiyi Tabana Yaymak! / Erol ÇEMBER Yeminli Mali Müşavir
-
BAĞIMSIZ DENETİMDE YENİ BİR YETKİLENDİRME SINAVI: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK / Selahattin İPEK Sorumlu Bağımsız Denetçi – Mali Müşavir
-
finansal tablo analizi nedir? Şenol DÖNDER SMMM