Ana Sayfa Yazılar 30.09.2020 621 Görüntüleme

Mali Müşavirlerde Haksız Rekabet Önlenilebilir mi ? ( 1 )

ŞENOL DÖNDER 

SMMM

 

Muhasebeci her bir yerden tokat yer. En meşakkatli meslek, muhasebeciliktir.

Muhasebecilik…

Şimdiki adı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir,

Aynı Bismillahirrahmannirrahim der gibi uzundur bizim unvanımız.

Görende bu kadar unvan karşısında önümüzde herkes düğme ilikleyecekmiş gibi sanır.

Oysa durum öylemi !….

Muhasebe nedir?

  • Karşılıklı olarak oturup hesap görme, hesaplaşma.
  • Hesap işleriyle uğraşmaktır lügat anlamı.

Peki… Muhasebeci nedir?

  • Muhasebe işi yapan.
  • Hesap işleriyle uğraşma, hesap bilimi.
  • Muhasebeci, işletmelerin mali işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyen ve raporlayan hesap uzmanı.

Bu iki kelimelerin manalarını iyice beyinlere kazıdıktan sonra eskiden muhasebe işleriyle uğraşanlara muhasebeci denilirdi. Şimdi yukarıda da uzun ünvanımız olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir anlamını öğrenelim.

Serbest Muhasebeci Mali Müşaviri nasıl tanımlarsınız?

Mali müşavirler, işletmelerin muhasebeyle ilgili faaliyetlerinin düzgün bir şekilde işlemesini sağlamak, bu faaliyetlerin mevzuatlara uygunluğunu denetleyip değerlendirmek ve gerektiğinde işletme ile resmi mercilere tarafsız bir şekilde sunmakla sorumludur. Aynı zamanda, işletmelerin finansal denetleme kurumlarıyla ilişkilerinin sağlıklı şekilde ilerlemesine de yardım ederler. Mali müşavirlerin yaptığı işi üst düzey muhasebecilik olarak da tanımlayabiliriz.

Peki… Mali Müşavir nasıl olunur?

Mali müşavirler üniversitelerin genellikle işletme, iktisat, maliye ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olur. Stajlarını tamamlayıp bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olduktan sonra, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun hükümlerine göre meslek icrası hakkı kazanırlar. Bu hakkı kazanan mali müşavirler Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) unvanını alır. Bu kadar uzun yolu kat ederek bu unvanı alırlar.

Özetle bu mesleği icra edenler hiç te kolay yollardan geçmemişlerdir. Kesinlikle bu kadar meşakkatli yollardan geçen Mali Müşavirler birbirlerine destek olmaları gerekmektedir. Oysa ilk balta kendi meslektaşından gelir. Aslında bu mesleği icra edenlerin yapacakları işlemler ile ilgili asgari fiyat tarifeleri Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Mali Müşavirlik mesleğinde haksız rekabet yasaktır. Haksız rekabet yapan disiplin cezası ile karşı karşıyadır. Bunu bilmelerine rağmen asgari ücret tarifinin aşağısında bile işlem yapan Mali Müşavirler bulunmaktadır. Ya odalar doğru düzgün haksız rekabet yapanların peşine düşmüyor, ya da buna rağmen Haksız rekabet yapan Mali Müşavir yasaları tiye alıyorlardır. Her ikisi de suçlu da diyemiyorum. Suçlu taraf tektir bana göre. Eğer gerçekten de haksız rekabetin üzerine başta Turmob ve Smmm Odaları tam anlamıyla gitmemektedir. Oysa bu konu hakkında o kadar seminerler düzenlenmiş, gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilmiştir. Buna rağmen hala haksız rekabet en üst düzeyde uygulanmaktadır.                                                                                           Daha ilk önce kendi arasında bu sorunu çözemeyen bu camia, tabi ki dışarıda da kendisine duyulması gereken saygıyı bulamamaktadır.  Bu olay üzerinde kesinlikle durulmalıdır. En azından Asgari Ücret Tarifesindeki uygulanacak ücretlerin devreye girmesi herkesin buna uyması gerekmektedir.                                                                En sinir olduğum şey, örnek olarak  bir  a kişisi ikinci sınıf tüccar olduğunu varsayalım. Ücretinin de 190 TL olduğunu düşünelim. Buna rağmen bu a kişisinin defterini 60 TL den tutan Mali Müşavir vardır. Denetimlerin yetersiz olduğunu düşünmekteyim. Denetimlerin odalar tarafından tam olarak yapılması halinde en azından bu bölümdeki haksız rekabet önlenecektir.

Devam edecek……..

 

 

 

 

İlginizi çekebilir

e-FATURA UYGULAMASI NASILDIR?

e-FATURA UYGULAMASI NASILDIR?

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil