Ana Sayfa Yazılar 11.04.2025 137 Görüntüleme

Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar / Erol ÇEMBER – YMM

Erol ÇEMBER                                                                                                                                                                     YMM

Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bildiğiniz üzere Nisan ayı içinde Kurumlar vergi beyannamelerinin verileceği ay. Kurumlar Vergisi beyannamesinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor, önemli hususlara kısa başlıklar halinde değinmeye çalışacağım.

Kurumlar Vergisinin Beyan ve Ödeme Süresi ile Oranı,

Hesap takvimi takvim takvimi olan kurumlar, 2024 hesabına bağlı olanlarla ilgili hesaplanan kimlik vergilerini 1-30 Nisan 2025 kayıtlı olan arasında kayıtlı olan arasında kayıtlı olan arasında kayıtlı olan beyan tutarları ve öderler. 2024 yılı vergilendirme dönemi genel oran %25’tir .

İhracat ve Üretim Faaliyetlerinde Vergi İndirimi,

1/10/2023 tarihinden itibaren bildirilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere; 2023 yılı ve izleyen vergilendirme tablosu elde edilen kazançlara, ihracat yapan münhasıran ihracattan elde edilen kazançlara harcama oranı 5 puanlık ödül olarak uygulanacaktır.

Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya üretici üretici, dış ticaret şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara da bu indirim yapılmaktadır.

Buna göre;

• İhracat yapan sadece ihracattan elde ettikleri kazançlara ödeme oranı 5 puan,

• Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kişi sadece üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlara kurumlar vergisi oranı 1 puanlık indirim uygulanır.

Geçmiş Yıl Zararları,

Kurumlar vergi beyannamesinde, yıllık tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 harften fazla nakledilmemekle birlikte geçmiş yıllık beyannamelerinde yer alan zararlar kurumundan kazançtan indirilebilir. Mükelleflerce bir hesap dönemi içerisinde oluşan zararın, müteakip 5 hesap dönemi boyunca kârlarla mahsup edilememesi halinde mahsup imkanı ortadan kalkmaktadır.

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değiştirilmesi İlişkin Kanun hükümlerinden yararlanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, matrah artırımda bulundukları yıllara ait zararların %50’si, 2021 ve izleyen yıllarda kar mahsup edilmez.

7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değiştirilmesi Yapılmasına Dair Kanun kurallarından yararlanan yetkili satıcıların, matrah artırımda bulundukları yıllara ait olup olmadığı indirimi söz konusu yapılmayan 2018 ila 2021 yıllarına ait geçmiş yıllarının yeniden düzenlenmesi ile 2022 yılına ait olanın tamamı, 2023 ve müteakip yıl kârlarından mahsup edilmez.

Yurt Dışında Ödenen Vergilerin Mahsubu,

Yurt dışında elde edilen Türkiye’de genel sonuçlar hesaplarına intikal ettirilen kazançlardan mahallinde ödenen kurumlar vergisi ve benzeri vergiler, Türkiye’de tarh olunan kurumlar vergisinden indirilebilir. Ancak indirilecek tutar, yurt dışında elde edilen kazançlara ilişkin dönemsel harcamaların ömrüyle birlikte kesilmeden fazla olamaz. Ayrıca yurt dışında ödenen bu vergilerin ilgili yıl indirilememesi halinde mahsup hakkı izleyen üçüncü hesap dönemi boyunca devam etmektedir.

Yurt İçinde Kesinti Yoluyla Ödenen Vergilerin Mahsup ve İadesi,

Beyannameye dahil edilen kazançlar üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun sürdürülmesi vergi kesintisi yapılmışsa, kesinti yoluyla ödenen bu vergiler hesaplanan kurumlardan vergiler mahsup edilir. Mahsubu gereken miktar beyanı üzerinde hesaplanan kurumların vergisinden fazla olursa olsun, aradaki farklı vergi dairelerinden beri üyeye bildirilir ve bildirimler tebliğleri bir yıl içinde başvurudan kendisine gönderilir ve iade edilir.

Beyanname Üzerinden Hesaplanan Vergiden Mahsup ve Kalan Kısmın düşüncesi,

Yıllık beyanname ile beyan edilen kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir. Mahsup masraflarının borçları için tevkif yoluyla kesilen verginin beyannamesinin dahil edilen kazanca bağlanması gerekmektedir. Mükelleflerin kesintiyi yapan vergi sorumlularına ait bilgiler ile yıl içinde yapılan tevkifatlara ilişkin tabloyu yıllık beyannamelerine eklemeleri yeterli olacaktır.

Geçici Verginin Mahsubu,

Geçici vergi, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir. Bu mahsubun kaynağı için tahakkuk edenin geçici verginin nakden veya mahsuben ödenmiş olması gerekir. Tahakkuk ettirildiği halde ödenmemiş bulunan geçici vergiler yıllık beyannamede mahsup edilemez.

Nakdi Sermaye İndirimi,

Nakdi sermaye artışı faiz indirimi, sermaye piyasasının nakit sermaye artırımlarını teşvik için bulundurulması gereken bir uygulamadır. Yeni kurulan veya nakit sermaye artışının değerlendirilmesinde, konan veya artırılan nakit sermaye üzerinden, TCMB faiz ödemesinin %50’sine isabet eden kısmı kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.

2024 yılı için nakit sermaye artırımı üzerinden hesaplanan faiz indirimi %55,58 oranı kullanılacaktır.

Uyumlu Mükelleflere %5 Vergi İndirimi,

Kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) gerekli şartları taşıyanların vergi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, yapılması gereken vergilerden indirilir.

Buna göre mükelleflerin;

• İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu harf önceki son iki yıla ait vergi adlarının kanuni süresinde bitmiş olması,

• Yukarıdaki bentte belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması parçalarıyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri sonunda ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarife bulunmaması,

• İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması,

• Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde sayılan fiillerin işlenmemiş olması,

şart.

Enflasyon Düzeltmesi,

2023 yılı brüt satış toplamı 50 milyon TL’nin altında olan kişiler, 2024 yılı 2. ve 3. geçici vergi enflasyonu değiştirmediler. Ancak 31.12.2024 tarihinde kazançlarının esasına göre tespit edilen tüm gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin enflasyonu artırması gerekecek. Yapılacak düzeltme sonucu oluşan düzeltme farkları gelir tablosuna gelir veya gider olarak yansıyacak ve ödenecek kurumlar vergisi ya da gelir vergisini doğrudan etkileyecektir.

Kaynak: https://cemberymm.com.tr/Kurumlar-Vergisi-Beyannamesi-Duzenlenirken-Dikkat-Edilmesi-Gereken-Hususlar-631u.html

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil