DOLAR
Alış: 41.69
Satış: 41.85
EURO
Alış: 48.32
Satış: 48.51
GBP
Alış: 55.50
Satış: 55.91
Dönem Sonu Hesaplarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
ŞENOL DÖNDER
SMMM
Mart ayı Yıllık Gelir Vergisi ve Nisan Ayı Kurumlar Vergisi Beyanları verilme zamanları yaklaşmış durumda. Bu beyanları vermeden önce Mizanlarınızın gözden geçirilmesi ve dönem sonu hesapların kapatılmasında aşağıdaki hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Mizanlarınızda görülen gelir hesaplarının kontrolünün Kdv Beyanlarındaki kümülatif gelirlerin toplamı ile mizandaki tutarların birbiri ile eşit olmasına dikkat edilmelidir.
- Bankalardaki nakit tutarlarının, Kredi tutarlarının, Alıcılar ve Satıcılar Tutarlarının, Alınan Çek ve Senetler ile Verilen Çek ve Senetlerin tutarlarının mutabakatının sağlanmasına dikkat edilmelidir.
- Dönem Sonu gerekli gerçek sayımlarının ve değerlerinin tespit edilmesi gereklidir.
- Stok değerlemesi yapıldıktan sonra maliyet hesaplarının da bildirilecek stoğa göre hesaplanması gereklidir.
- Kasa ve Avanslar hesaplarının incelenmesinin yapılması, Gerçeğe uygun hale getirilmesi, abartılı görülen tutarların da adat hesaplamalarının yapılması gereklidir.
- Elimizde Döviz cinsinden nakit var ise kasada ise kasada bankada ise banka da bulunan dövizin de Maliye Bakanlığınca belirlenen kurlar esas alınarak değerlendirilmesi ve Kur farkı zararı veya karları var ise hesaplamaların yapılması gereklidir.
- Çeklerin dilenildiği takdirde reeskonta tabi tutulması gereklidir. İlgili yasa buna olanak verildiğinden, alınan çekler ile verilen çeklere reeskont hesaplaması yapılarak oluşan farkların, vergilemede gelir veya gider olarak hesaplarının yapılması gerekmektedir.
- Bu hesaplara alınan ve verilen senetler de dahil edilebilir.
- Bankalarda hesapların üzerine işlenen faiz gelirleri var ise bu gelirlerin de gelir hesaplarına intikal edilmesi gereklidir.
- Varsa, dava ve icra safhasına giren alacakların da karşılık ayrılarak (Şüpheli Ticari Alacaklar) adı altında gider olarak kayıtları gerçekleştirilebilir. Bu alacağın da tahsil edildiği takdirde yeniden gelir hesabına kayıt edilmesi de unutulmamalıdır.
- Ortaklara borç verilmesi durumunda adat hesaplamaların yapılması gereklidir.
- Önceki dönemlerde gider olarak bekleyen giderler var ise (180 nolu hesaplarda tutulan) tutarların da indirimin yapılması sağlanmalıdır.
- Amortisman hesaplamalarının yapılması, ayrılan amortisman oranlarına dikkat edilmeli, özellikle yıl içerisinde binek araç alınmış ise amortismanının da kıst dönem dikkate alınarak gider altına alınması gereklidir.
Beyanlarınızı yaparken fazla stres yapmamanız ve relaks olmanız gerekmektedir. :)))
Benzer Yazılar
-
KURGAN Sistemi Nedir? / Şenol DÖNDER – SMMM
-
KDV Beyannamesinde Eylül Sürprizi: Mali Müşavirlere Yapılan Haksız Yük. / ŞENOL DÖNDER – SMMM
-
Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları Çerçevesinde E-Defter Beratlarının Geç Gönderilmesi / Şenol DÖNDER – SMMM
-
55 seri nolu Kdv Tebliği sonrası , 1 nolu Kdv Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Ortak Hükümler kısmının uygulama esasları / CENGİZ DEMİR – YMM
-
E-Defter Uygulaması: Kolaylık mı, Yeni Bir Eziyet mi? / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Vergi Denetim Kurulu’nun 10 Bin Şirket Ortağına Yönelik Gözetim Uygulaması: Amaç, Riskler ve Etkiler- Şenol DÖNDER SMMM
-
İşsizlik Fonu Yeni Döneme Giriyor: “Destek Artıyor, İstihdam Genişliyor”
-
TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ AÇIKLAMASI / ŞENOL DÖNDER-SMMM
-
Şirket Ortaklarının Kişisel Varlıkları da Takipte mi? Yeni Dönemde Vergi Riskleri / Erol ÇEMBER-YMM
-
VDK 10 Bin Şirket Ortağını Neden Gözetim Altına Aldı? / Şenol DÖNDER-SMMM
-
Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları Hesabının Vergisel Niteliği ve Kullanım Sınırları / Şenol DÖNDER-SMMM
-
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde 15 Mayıs 2025 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanan Değişiklikler. / ŞENOL DÖNDER-SMMM