DOLAR
Alış: 37.82
Satış: 37.97
EURO
Alış: 41.68
Satış: 41.84
GBP
Alış: 49.11
Satış: 49.48
KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN ORTAKLARDAN ALACAKLAR VE ORTAKLARA BORÇLARIN ÖNEMLİLİK KAZANDIRAN FAKTÖR / Şenol DÖNDER Mali Müşavir
ŞENOL DÖNDER
Mali Müşavir
Ortaklardan alacaklar ve ortaklara borçlar hesapları, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri için oldukça önemlidir. Bu hesaplar, şirketlerin ortakları ile olan ticari ilişkilerini takip etmek için kullanılır. Ortaklardan ödünç para alınabilir ve ortaklara ödünç para verilebilir. Ancak, bu işlemler ticari teamüller içerisinde yapıldığı sürece hiçbir sorun teşkil etmeyecektir. Ülkemizde birçok şirketin bilançolarında ortaklar cari hesabının hareketli olduğu gözlenmektedir.
Ortaklardan alacaklar T.D.H.P. 131-231 nolu hesapları Ortaklardan Alacaklar olarak düzenlenmiştir. Aktif karakterli bir hesap olup bilançoda borç kalanı verir. Bakiyenin borç kalanı vermesi şirketin fonlarının ortaklar için kullanıldığını göstermektedir. Şirket olarak ortağa ödünç para verildiğinde, şirketin ortağından ayrı bir kişiliği olduğu unutulmamalıdır. Şirketin tasarrufunda bulunan sermayenin en iyi şekilde değerlenip şirkete kar olarak gelmesi gerekmektedir ki bu da şirketin kuruluş amaçlarından en önemlisidir. Ortaklara verilen fonlar üçüncü kişilere verilerek kar elde edilecek tutardan mahrum kalınması anlamına gelmektedir. Bu durumda şirket ortağından vermiş olduğu ödünç para için faiz tahakkuk etmesi en doğru hareket olacaktır.
Ortaklara borçlar T.D.H.P.331-431 nolu hesapları Ortaklara Borçlar olarak düzenlenmiştir. Pasif karakterli hesap olup bilançoda alacak kalanı vermektedir. Bakiyenin alacağı işletmenin ortağına olan borcunu göstermektedir. Şirket ortağından aldığı ödünç para için faiz ödemesi gayet normaldir. Çünkü ortak böyle bir finansman sağlamıyor olsa bu finansmanı sağlayacak bir finansman kuruluşu bulunacak ve bu kuruluştan ödünç para faiz karşılığı alınacaktır.
Benzer Yazılar
-
DANIŞTAY 3. DAİRESİ KARARI ÜZERİNE TAŞINMAZ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI: YETKİ AŞIMI VE KANUNİLİK İLKESİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRME/ Şenol DÖNDER – SMMM
-
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliğinde Yapılan Değişiklikler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Veri Paylaşım Altyapısında Yeni Dönem: 28 Mart 2025 Tarihli Tebliğ Değişiklikleri
-
Bayram İkramiyesi ve Vergisel Yükümlülükler: İşverenin Sorumluluğu / Şenol DÖNDER – SMMM
-
İşten Çıkarılanlar İçin Yeni Düzenleme: İşsizlik Maaşı Almak Kolaylaşıyor. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesi ve Dikkat Edilecek Hususlar / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kambiyo Mevzuatında Önemli Değişiklikler: Döviz ve Kıymetli Maden İşlemlerinde Yeni Dönem / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Karbon Ayak İzi: Mali Müşavirin Yeni Dertleri. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim? / Erol ÇEMBER – YMM
-
ELEKTRONİK TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELER / Şenol DÖNDER – SMMM
-
SGK Mevzuatındaki Yeni Düzenlemeler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler ve Getirdiği Yenilikler / Şenol DÖNDER – SMMM