Ana Sayfa Yazılar 21.11.2020 530 Görüntüleme

Kısa Çalışma Ödeneği Yeniden Uygulanacak mı?

ŞENOL DÖNDER

SMMM

Yeni alınan korona virüs önlemlerinde birçok sektör bu uygulamadan yine etkileniyor. Hangi Sektörler tedbirler kapsamından etkilenmekte! Restoranlar, lokantalar, pastaneler, kafeler ve kafeteryalarda sadece paket servisi yapılacak bu tür işyerleri umuma açık olarak servis yapamayacak. Daha önce de en çok etkilenen sektörler olan Sinema solanları yıl sonuna kadar, kahvehaneler, kıraathaneler, kır bahçesi, internet kafeler ve salonları, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahalar yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalacak.

Alışveriş merkezleri, marketler, berberler, kuaförler ve güzellik merkezleri  sabah 10.00 ile akşam 20.00 saatlerinde hizmet verebilecek. Korana virüsten etkilenen işyerleri için yine Kısa Çalışma Ödeneği devreye girecek. İşten çıkma yasağı uygulamasının da geçerli olmasından dolayı ücretsiz izin uygulaması yine gündeme gelecektir.

Daha önce de Kısa Çalışma Uygulamasından dönen işyerleri için de normalleşme kapsamında destek sağlanmıştı. Bu işyerleri yeniden kısa çalışmaya dönebilecek.

Kısa çalışmadan yararlanamayanlar yine ücretsiz izinden faydalanabileceklerdir. günlük 39.24 lira nakdi ücret olmak üzere brüt aylık 1.177, net 1.168 lira ücret TL alabilecek Kısa Çalışma Ödeneği’ 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenecek. Cumhurbaşkanı kararıyla uygulama, Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek.  İşten çıkarma yasağı ve buna paralel ücretsiz izin uygulaması da 17 Ocak 2021’e kadar devam edecek. Gerek görüldüğü takdirde bu uygulama süresi Haziran 2021 ayı sonuna kadar uzatılabilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği’nden sadece haziran 2020 sonuna kadar işkura başvuru yapmış olan ve iş kura bildirilen işçiler yararlanabilecek. Bildirilmeyen veya daha sonra işe giren işçiler kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayacak.

 

 

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil