DOLAR
Alış: 37.82
Satış: 37.97
EURO
Alış: 41.68
Satış: 41.84
GBP
Alış: 49.11
Satış: 49.48
“Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun”
ŞENOL DÖNDER
Mali Müşavir
Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Kasım 2023 tarihli ve 32364 sayılı Resmi Gazetesi’nde yayınlanan
“Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun”
Bu kanun, Türkiye’deki aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması için Aile ve Gençlik Fonu’nun (Fon) kurulmasını, Fonun yönetimi ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.
Kanuna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğine haiz Aile ve Gençlik Fonu kurulacak3. Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere beş kişiden oluşacak3. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak3. Bakan yardımcıları, ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek3. Aile ve Gençlik Fonu, yönetim kurulu tarafından yönetilecek3. Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak.
Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20’sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10’una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.
Bu kanun, aile ve gençlik alanında önemli bir adım olarak görülebilir. Aile ve Gençlik Fonu’nun kurulması, ailelerin ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelik projelerin desteklenmesi ve bu alandaki çalışmaların daha etkin bir şekilde yürütülmesi için önemli bir fırsat sunmaktadır.
Benzer Yazılar
-
DANIŞTAY 3. DAİRESİ KARARI ÜZERİNE TAŞINMAZ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI: YETKİ AŞIMI VE KANUNİLİK İLKESİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRME/ Şenol DÖNDER – SMMM
-
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliğinde Yapılan Değişiklikler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Veri Paylaşım Altyapısında Yeni Dönem: 28 Mart 2025 Tarihli Tebliğ Değişiklikleri
-
Bayram İkramiyesi ve Vergisel Yükümlülükler: İşverenin Sorumluluğu / Şenol DÖNDER – SMMM
-
İşten Çıkarılanlar İçin Yeni Düzenleme: İşsizlik Maaşı Almak Kolaylaşıyor. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesi ve Dikkat Edilecek Hususlar / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kambiyo Mevzuatında Önemli Değişiklikler: Döviz ve Kıymetli Maden İşlemlerinde Yeni Dönem / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Karbon Ayak İzi: Mali Müşavirin Yeni Dertleri. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim? / Erol ÇEMBER – YMM
-
ELEKTRONİK TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELER / Şenol DÖNDER – SMMM
-
SGK Mevzuatındaki Yeni Düzenlemeler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler ve Getirdiği Yenilikler / Şenol DÖNDER – SMMM