Ana Sayfa GENEL 30 Nisan 2020 872 Görüntüleme

SANAYİ SİCİL VE YILLIK İŞLETME CETVELİ GÜNCELLEMELERİ İÇİN SON GÜN 30 NİSAN 2020 ANCAK….

Sanayi Sicil ve Yıllık İşletme Cetveli Güncelleme için Hatırlatma.

ŞENOL DÖNDER

SMMM

Bilindiği üzere Sanayi Sicil ve Yıllık İşletme Cetveli Güncellemelerinin Son Günü Normal Şartlarda 30 Nisan 2020 dir. Ancak, Covid 19 sebebiyle 30 Nisan 2020 günü yapılması gereken, güncellemeler sisteme giriş yapılarak covid 19 ile ilgili mücbir sebep bildiriminde bulunulduğu taktirde 4 ay süre ile ötelenebilecektir.

Gerekli Açıklamalar İlgili Kurum tarafından aşağıda sunulmuştur.

SİSTEMDE YAPTIĞIMIZ GUNCELLEMELERİN SAĞLIKLI ÇALIŞABİLMESİ İÇİN LÜTFEN ÖNCELİKLE CHROME TARAYICINIZIN GEÇMİŞİNİ TEMİZLEYİP SONRA SİSTEME GİRİŞ YAPIN

Elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) Uygulamasına Geçilmesi

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği sanayi işletmelerimizin kayıtlarının tutulduğu Sanayi Sicil Bilgi Sisteminde yapılan güncelleme neticesinde artık elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) uygulamasına geçilmiştir. Bu kapsamda sisteme kayıtlı sanayicilerimiz İl Müdürlüklerimize elden müracaata gerek kalmaksızın sanayi siciline ilişkin ilk kayıt, belgelendirme, vize, değişiklik, vb. tüm işlemlerini e-devlet üzerinden sunulan Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girerek yapabileceklerdir. Ayrıntılı bilgi için sistem içerisinde ana sayfada yer alan “Yardım Dökümanları”nı inceleyiniz.

E-Devlet Kullanıcısı ile Giriş

Sanayi sicil uygulamasında E-Devlet sistemine geçilmiş olup E-Devlet alanından giriş yapılarak varsa mevcut firmalarınızı “Belge No İle İşletme Getir” menüsünü kullanarak “Kayıtlı İşletmelerim” bölümüne düşürmeniz gerekmektedir.

Covid-19 Salgını Nedeniyle 2019 yılı Yıllık İşletme Cetveli Süre Uzatımına İlişkin

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu gereği her yıl Nisan ayı sonuna kadar girilmesi(doldurulması) gereken Yıllık İşletme Cetvelini Covid-19 salgın riski nedeniyle veremeyen sanayicilerimizin yine 6948 sayılı Kanun çerçevesinde Bakanlığımıza başvurusu halinde 4 aya kadar uzatılması bakanlığımız yetkisindedir. Bu kapsamda Mücbir sebep bildirme ve işletme cetveli veri girişi erteleme taleplerini sisteme girerek buradaki kılavuzda yer alan adımları izleyerek girebilirsiniz.

Sanayi Sicil Belgesi Vize Sürelerine İlişkin

Sanayicilerimizin mağdur olmaması amacıyla Bakanlığımızın teklifi üzerine EPDK tarafından alınan 09/04/2020 tarih ve 9294 sayılı Karar çerçevesinde; elektrik tarifelerinde sanayi aboneliğinden yararlanan sanayicilerimiz için aranan vize edilmiş Sanayi Sicil Belgelerinin ibrazı için verilmiş ya da verilecek olan 30 günlük süre, Sanayi Sicil Belgesi vize süreleri 1 Mart 2020 tarihi itibarıyla dolan veya 30 Haziran 2020 tarihine kadar dolacak olan sanayi işletmeleri için 90 gün olarak uygulanacaktır.

İlgililere önemle duyurulur.

Sanayi Sicil Bilgi Sistemine Hoş geldiniz.

1. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 2. Maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra iki ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt olması zorunludur. Her üretim yapılan yerin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekmektedir.

2. Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir. Veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi iki yılda bir vize yapılır.

3. Kanunun 4. Maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması  ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında bir ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur.

4. Kanunun 5.maddesi gereği sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yıl sonundan itibaren dört ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) vermek zorundadırlar.

5. Kanunun 2. ,4. ve 5. Maddesinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen sanayi işletmeleri hakkında kanunun 9. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

6. Yanlış beyanda bulunanlara kanunun 11. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

7. Yapılan denetimlerde firma adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi görevli personele ibraz etmeyenlere idari para cezası uygulanacaktır.

Destek için 09:00-17:00 saatleri arasında 444 61 00’ı arayarak ulaşabilirsiniz:

Genel ve İdari sorunlarınız için;

İl Müdürlüklerinin telefon ve email adreslerine bu dökümandan ulaşabilirsiniz.

 

 

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil