| 16 Nisan 2021 CUMA | Resmî Gazete | Sayı : 31456 |
|
YÖNETMELİK |
||
|
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK
Amaç ve kapsam MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Dayanak MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır. Ödemelerde kripto varlıkların kullanılmaması MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder. (2) Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. (3) Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz. Ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmaması MADDE 4 – (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz. (2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez. Yürürlük MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik 30/4/2021 tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.
|
||
DOLAR
Alış: 45.59
Satış: 45.78
EURO
Alış: 53.08
Satış: 53.29
GBP
Alış: 61.41
Satış: 61.87
Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik
Benzer Haberler
-
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.
-
26 Mayıs 2026 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet, Konaklama Vergisi ve Damga Vergisi Beyannameleri ile 1 Haziran 2026 günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin uzatılması.
-
DİJİTAL VERGİ DAİRESİNE YENİ EKLENEN HİZMETLERE İLİŞKİN DUYURU
-
SGK yemek yardımı istisnasında yeni dönem ve dikkat edilmesi gerekenler./ Celal ÖZCAN
-
Elektronik Defterlerin Oluşturulma ve İmzalanma Süresi ile Elektronik Defter ve Berat Dosyalarının Yüklenme Süresinin Uzatılması:
-
Anne Sevgisi Dünyadaki En Güçlü Bağdır.
-
Emeğin Gücüyle Yükselen Bir Dünya İçin – 1 Mayıs
-
Cumhurbaşkanı Kararları ile Vergi ve SGK Uygulamalarında Yapılan Düzenlemelerin Değerlendirilmesi
-
Dijitalleşme, vergi ve muhasebede koruyucu hekimlik görevi üstlendi. / Yaşar ÇATALKAYA – Ymm – Bağımsız Denetçi – Sürdürülebilir Denetçisi
-
KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMELERİNE (KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4, KDV9015) İLİŞKİN ÖNEMLİ DUYURU
-
“Okumaya başla… bırakamayacaksın. Göz Susarsa.” – Yazar : Şenol DÖNDER
-
Kadın işçilerin doğum sonrası kısmi süreli çalışma hakkı / Celal ÖZCAN