DOLAR
Alış: 45.59
Satış: 45.78
EURO
Alış: 53.08
Satış: 53.29
GBP
Alış: 61.41
Satış: 61.87
Matrah Arttırımı Yapılandırmalar 3

ŞENOL DÖNDER
SMMM
Önceki yazımızda ,
İşyerlerinde aldığı ücret değil de düşük ücret gösterilmiş ise düşük gösterilmiş ücretin arttırımı nasıl olacak?
Matrah arttırımında bulunan mükelleflerin arttırımdan sonraki çıkacak olan tutarların ne zaman ödenecektir?
İşletme de bulunmayan kasadaki tutarın ve Ortaklardan Alacakların kayıtlarda düzenlemesi nasıl olacaktır?
Genel Sağlık Sigorta Borcu olanların durumu ne olacaktır? demiştim.
Bu soruları tek tek cevaplayayım.
Matrah artırımı hakkından işçisinin ücretini bordroda düşük gösteren işverenler matrah arttırımında bulunabileceklerdir Bu tür mükellefler her bir vergilendirme dönemine ilişkin ödedikleri toplam ücret tutarı için
2016 yılı için yüzde 6’sı,
2017 için yüzde 5,
2018 için yüzde 4,
2019 için yüzde 3
2020 için yüzde 2’
oranından az olmamak üzere gelir vergisinde artırım yapıldığı takdirde, söz konusu yıllara ilişkin bu türlü vergi incelemesi yapılmayacak.
Matrah ve vergi artırımları 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılacak. Hesaplanan veya artırılan vergilerin peşin veya ilk taksitinin eylül ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 eşit taksitte ödenecek. Hesaplanan tutarın tamamının eylül ayı içinde ödenmesi halinde yüzde on oranında indirim yapılacak.
Şirket kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar 31 Ağustos 2021 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilebilecek. Beyan edilen tutarlar üzerinden yüzde 5 oranında vergi kesilecektir.
Ayrıca,
Adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil olmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia,
Makine, teçhizat ve demirbaşları rayiç bedel üzerinden vergi dairelerine beyan ederek işletme defterlerine kaydedebilecekler.
Bu şekilde beyan edilen makine, teçhizat, demirbaş ve emtia için normalde tabi olduğu oranların yarısı esas alınarak katma değer vergisi hesaplanarak tahsil edilecek. Örneğin yüzde 18 oranına tabi bir makine için yüzde 9 oranında KDV ödenecektir.
Nisan ayı ve önceki aylara ait Genel Sağlık Sigorta Primi borçları olan vatandaşlar prim borçlarının ana parasını 2021 senesinin sonuna kadar yatırmış olmaları halinde işleyen cezaları silinecektir. Ve şimdiye kadar gelir testi yaptırmamış vatandaşlar da 30 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testlerini yaptırabileceklerdir. Gelir testinde haneye giren gelirin asgari ücretin 1/3 olması halinde borçlarının tamamı silinecektir.
Benzer Yazılar
-
Vergi Teşviklerinde Kartlar Yeniden Dağıtılıyor. / Erol ÇEMBER – YMM
-
2026/13 SAYILI SGK GENELGESİ İLE ANALIK İŞ GÖREMEZLİK SÜRELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER / Şenol DÖNDER – SMMM
-
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 593) NE GETİRİYOR? / Şenol DÖNDER – SMMM
-
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ŞİRKETLEŞME MODELİ: ÖRTÜLÜ ÜCRET RİSKİ VE DOĞRU YAPILANDIRMA / Şenol DÖNDER – SMMM
-
TÜRKİYE’DE YENİ VERGİ TEŞVİK MODELİ: YURT DIŞI GELİRLER, TRANSİT TİCARET VE İSTANBUL FİNANS MERKEZİ ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME – / Şenol DÖNDER-SMMM
-
7577 Sayılı Kanun ile Vergi ve SGK Mevzuatında Yapılan Değişiklikler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
SGK İDARİ PARA CEZALARINA KARŞI YARGI YOLU: DANIŞTAY KARARI / Şenol DÖNDER – SMMM
-
2026 Yılında Beyanname ve Sistem Uygulamalarında Yapılan Önemli Değişiklikler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Yapılan Değişiklikler. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 592) Kapsamında Uzlaşma Komisyonlarının Yetkilerinin Açık ve Uygulamaya Yönelik Analizi / Şenol DÖNDER-SMMM
-
Vergi Usul Kanunu 592 Sıra Nolu Genel Tebliği ile getirilen düzenlemeler. / Cengiz DEMİR YMM-BAĞIMSIZ DENETÇİ
-
E-BELGELERDE KDV – NACE UYUMU VE 666 KODU KULLANIMININ HUKUKİ SONUÇLARI (01.04.2026 Düzenlemesi Kapsamında Değerlendirme) / Şenol DÖNDER – SMMM