Ana Sayfa Yazılar 9.10.2023 235 Görüntüleme

Dijital Vergi Dairesi Devreye Girdi. Vergi Ödevlerini Kolaylaştıran Yeni Dönem Başlıyor/ŞENOL DÖNDER SMMM

ŞENOL DÖNDER

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 

7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen 552 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen Dijital Vergi Dairesi, vergi mükellefleri için önemli bir dönemeç olarak karşımıza çıkıyor. Elektronik ortamda sunulan hizmetleri tek bir çatı altında birleştiren bu yeni sistem, kişilere tüm uygulamalara kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişim imkanı tanıyor.

Dijital Vergi Dairesi’nin temel amacı, beyanname, bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgelerin elektronik ortamda verilebilmesini sağlamak ve bu belgelerle ilgili işlemlerin sonuçlarını elektronik ortamda sunarak mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini daha etkili bir şekilde yerine getirmelerine olanak tanımaktır.

Tek Noktadan Erişim

İnteraktif Vergi Dairesi, İnternet Vergi Dairesi ve e-Beyanname Sistemi erişim sayfalarının kapatılmasıyla birlikte, mükellefler elektronik uygulamalara dijital.gib.gov.tr adresinden tek bir noktadan giriş yapma imkanına kavuştu. Bu adım, elektronik uygulamalara erişimi kolaylaştırarak süreci sadeleştirmeyi amaçlıyor.

Şifrele Kolay Erişim

Dijital Vergi Dairesi’ne, daha önce İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi için kullanılan şifrelerin yanı sıra e-Devlet şifresi ile de giriş yapılabiliyor. Şifresi olmayanlar ise Dijital Vergi Dairesi üzerinden veya vergi dairesine başvurarak şifrelerini alabiliyorlar.

Fonksiyonel ve Kullanışlı Ekranlar

Kullanıcı deneyimini ön planda tutan Dijital Vergi Dairesi, fonksiyonel ve kullanışlı ekranlarıyla web tarayıcılarından ve mobil cihazlardan rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu, mükelleflere vergi işlemlerini daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleştirme imkanı sunuyor.

Yenilik: Kısmi Borç Ödeme İmkanı

Dijital Vergi Dairesi, daha önce sunulan hizmetlerden farklı olarak mükelleflere vergi borçlarını kısmen ödeme imkanı sağlıyor. Bu, mükelleflerin finansal yüklerini daha esnek bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor.

Dijital Süreçler ve Yapay Zeka Entegrasyonu

Mükelleflerin yaptığı başvurular üzerine vergi dairesince gerçekleştirilen işlemler, robotik süreçler ve yapay zekâ teknolojisi kullanılarak Dijital Vergi Dairesi tarafından gerçekleştirilebiliyor. Bu, belgelerin elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanmasını içeriyor ve süreci daha hızlı ve verimli hale getiriyor.

Dijital Vergi Dairesi, mükelleflere sadece vergi ödemelerini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda vergi süreçlerini dijitalleştirerek günümüz bilişim teknolojilerinden en iyi şekilde faydalanmalarını sağlıyor. Bu adım, vergi mükelleflerine daha etkili ve zamanında hizmet sunmayı amaçlıyor.

Digital Vergi Dairesi için tıklayınız. 

kaynak: gib.gov.tr

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil