DOLAR
Alış: 37.82
Satış: 37.97
EURO
Alış: 41.68
Satış: 41.84
GBP
Alış: 49.11
Satış: 49.48
NORMALLEŞME TEŞVİĞİ
ŞENOL DÖNDER
SMMM
Normalleşme teşviği nasıl hesaplanır?
Teşvik tutarı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı kadardır. Bununla birlikte, Aylık destek süresi kısa çalışma ödeneği alınan aylık ortalama gün sayısını/nakdi ücret desteği alınan aylık ortalama gün sayısını geçemez. Diğer taraftan, normalleşme teşviki kapsamındaki sigortalılar için aynı ayda sigorta primine yönelik diğer teşvik indirim ve desteklerden faydalanılamaz.
…. firmasında çalışan işçi normalleşme teşvikinden yararlanmak istemektedir. Ağustos-Eylül-Ekim aylarında 30 gün çalışmıştır ve brüt ücreti asgari ücrettir. Bu işçi için işverence ödenmesi gereken toplam prim :
İşçi Kısa Çalışma Ödeneğinden aylık ortalama 20 gün faydalanmıştır. Buna göre normalleşme teşviki tutarı 20* 98,10 (2.943:30 =98,10 TL. dir.) 98,10 x 20 =1.962 TL. 1.962 x % 37,5= 735,75 TL olarak hesaplanacaktır.
2.943 x % 37,5 = 1.103,63 TL’dir. Sigortalı 30 gün çalışmış olmasına rağmen normalleşme teşvikinden her bir ay için en fazla 20 gün faydalanabilecektir.
İşverenin normalde 1.103,63 TL prim ödemesi gerekirken, 735,75 TL normalleşme teşviki hesaplandığından ödenmesi gereken prim tutarı; 1.103,63-735,75 = 367,98 TL olacaktır.
Normalleşme Teşviği SGK/Muhtasar beyanında nasıl gösterilecek?
Normalleşme teşvikinden faydalanılması için önce SGK işveren sistemine giriş yapılıp her bir sigortalı için tanımlama gerekmektedir. Daha sonra da aylık prim ve hizmet belgesi/Muhtasar ve Prim hizmet beyannamesinde de normalleşme teşviki 07252 kanun numarası seçilip işlemler sonuçlanacaktır.
Dikkat edilmesi gereken husus.
kanımca brüt ücretleri yüksek olan işçilerin hesaplamasında yüzde beş teşvikli bölümü seçip normalleşme teşviğinden vazgeçilmesi gerekmektedir.
Normalleşme teşviğinde yüzde beş indirim yapılmayacaktır. Normalleşme teşviğinden faydalanmak istemeyen sigortalıdan da sadece yüzde beş teşvik uygulanacaktır.
Benzer Yazılar
-
DANIŞTAY 3. DAİRESİ KARARI ÜZERİNE TAŞINMAZ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI: YETKİ AŞIMI VE KANUNİLİK İLKESİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRME/ Şenol DÖNDER – SMMM
-
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliğinde Yapılan Değişiklikler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Veri Paylaşım Altyapısında Yeni Dönem: 28 Mart 2025 Tarihli Tebliğ Değişiklikleri
-
Bayram İkramiyesi ve Vergisel Yükümlülükler: İşverenin Sorumluluğu / Şenol DÖNDER – SMMM
-
İşten Çıkarılanlar İçin Yeni Düzenleme: İşsizlik Maaşı Almak Kolaylaşıyor. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesi ve Dikkat Edilecek Hususlar / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kambiyo Mevzuatında Önemli Değişiklikler: Döviz ve Kıymetli Maden İşlemlerinde Yeni Dönem / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Karbon Ayak İzi: Mali Müşavirin Yeni Dertleri. / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Kira Gelirimi Nasıl Beyan Ederim? / Erol ÇEMBER – YMM
-
ELEKTRONİK TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELER / Şenol DÖNDER – SMMM
-
SGK Mevzuatındaki Yeni Düzenlemeler / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler ve Getirdiği Yenilikler / Şenol DÖNDER – SMMM