Ana Sayfa Yazılar 16.12.2023 274 Görüntüleme

Unutmayınız. İnşaat Demiri İzleme Sistemi 01.01.2024 Tarihinde Yürürlüğe Giriyor. / Şenol DÖNDER Mali Müşavir

Şenol DÖNDER
Mali Müşavir

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

       Bu tebliğ uyarınca, inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01/01/2024 tarihinden önce İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne (İDİS) geçmeleri zorunlu kılınmıştır. İDİS, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak ve inşaat demirinin üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacağından, inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitleri İDİS’e geçmek zorundadır.

       İDİS, inşaat demirinin üretim ve ithalatından teslimine kadar tüm aşamaları ile laboratuvar test süreçleri de dâhil olmak üzere takip edilmesine yönelik usul ve esasları belirlemektedir. İDİS’e kayıt yaptıran firmalara ait her bir inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi/etiketlenmesi zorunludur. İDİS’e kayıt yaptıran firmalar, inşaat demirlerinin üretim faaliyetleriyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme veri aktarılması, teslim işlemlerinin izlenmesi ve takip edilmesi için veri girişi/paylaşımı yapılabilen yazılım ve/veya el terminal benzeri cihazlar ve/veya mobil uygulamalar aracılığıyla sisteme giriş yapabilirler. İDİS kapsamında, inşaat demiri üreten veya ithal eden mükellefler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitleri, inşaat demirine güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işaret uygulaması yapmak zorundadır. İDİS, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına veri aktarımı yapmaktadır.

İnşaat Demiri İzleme Sistemine yandaki adrese tıklayarak giriş yapabilirsiniz.  https://www.idis.gov.tr/

Ayrıca yine yandaki adrese tıklayarak ulaşabilirsiniz.  idis_sistem_kilavuzu

 

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil