Ana Sayfa Yazılar 22.09.2020 878 Görüntüleme

MUHBİR DURUMUNDA İKEN MÜFTERİ DURUMUNA DÜŞENİN VAY HALİNE……

ŞENOL DÖNDER

SMMM

MÜKELLEF KENDİNİ İHBAR EDENİ ÖĞRENEBİLİR Mİ?

İhbar neticesinde Mükellefler vergi incelemesine  alınabilir. Mükellefi ihbar edenler, yakınları veya eski ortakları, rakip işyerleri veya ticaret ilişkisi olan alıcı, satıcı firmalar tarafından olabileceği akıllardan çıkmamalıdır. Bu ihbar edenlere muhbir de denilmektedir. İhbar edilmesinden dolayı vergi incelemesine tabi tutulan mükellef muhbirini öğrenmek ister. Peki muhbiri öğrenebilir mi ?.

Mükellefi ihbar edenin ihbarının gerçek olması durumunda bilgi verilmesi veya bu bilgileri bir belge ile yapılması durumunda yapılan ihbar gerçek çıkıp, bu ihbar sonucunda ihbarcıya ikramiye ödenmesi söz konusu olabilir. Yapılan ihbarın değerlendirilmesinin yapılması için ihbarı yapan kişinin de kimliklerinin saklı ve gizli tutulması gerekir. Çünkü İhbar edenin can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.

Ancak ihbar edenin ihbarının gerçek olması halinde kimliği gizli tutulur. Aksi takdirde ihbarın asılsız olması durumunda muhbir, kimliğinin gizli tutulması hakkından yararlanamaz. Asılsız ihbar sonucunda ihbarı yapanın adı muhbirden çıkıp müfteri olarak olarak anılacaktır. Müfteri kelimesini genelde siyasetçilerde duyarım. Müfteri iftiracı demektir.

Müfteri olarak anılan kişinin cezai müeyyidesi Türk Ceza Kanununun 267 nci maddesinde düzenlenmiştir. Müfteri durumuna düşen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Hakkında ihbar yapılan Mükellef bu sefer hakkında ihbarı yapan muhbiri öğrenmek için  Vergi Usul Kanununun  142 nci maddesine göre muhbirin adını öğrenmek isteyebilir ve muhbiri değerlendiren vergi dairesi muhbirinin ismini bildirmekle yükümlüdür.

Müfteri durumuna düşenin hali aşağıda hastaneden kaçanın durumuna düşer.

Hastanede delinin biri koşarak nefes nefese doktorun yanına gelir.

“Doktor, doktor bugün hastaneden üç deli kaçtı.”

” Ne! Çabuk söyle ne tarafa kaçtılar.”

” Biri şu tarafa! Biri bu tarafa! ”

” Peki ya öteki ? ”

” Öteki de benim.”

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil