DOLAR
Alış: 41.84
Satış: 42.00
EURO
Alış: 48.67
Satış: 48.86
GBP
Alış: 55.69
Satış: 56.10
Muhasebecilerin Sessiz Çığlığı: Göz Ardı Edilen Mücadeleler

ŞENOL DÖNDER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Giriş
Muhasebecilik, sayılar ve raporlar dünyasında bir denge sanatıdır. Ancak bu dengeyi sağlarken, muhasebecilerin karşılaştığı stres ve zorluklar sıklıkla göz ardı edilir. Bu makalede, muhasebecilerin iş yükü, haksız rekabet, tahsilat sorunları, angarya işler ve emeklerinin karşılığını alamama gibi konulara derinlemesine bir bakış atacağız.
Yoğun İş Yükü
Muhasebecilerin günlük işleri, sadece rakamları toplamak ve çıkarmaktan ibaret değildir. Sürekli değişen vergi kanunlarına ayak uydurmak, mali tabloları düzenlemek ve denetimler için hazırlık yapmak gibi görevler, yoğun bir iş yükü oluşturur. Özellikle vergi dönemlerinde, bu durum muhasebeciler için neredeyse dayanılmaz bir stres kaynağı haline gelir. Mart ayında YGV beyanının verilmesi ve Enflasyon Düzeltmesinin yapılması, ardından Kurumlar Vergisi Beyanı ve Enflasyon Düzeltmesinin Nisan ayında yapılması, Sanayi Siciline Yıllık İşletme Cetvelinin eklenmesi ve Mayıs ayında Kurum ve Gelir Geçici Beyanının verilmesi gibi görevler, iş yükünü artırır. “Muhasebeci bilir, muhasebeci yapar” diyerek sorumlulukları üzerimize atanlar ve bu tutumu destekleyenler, maalesef mesleğimizin itibarını zedeler.
Sonuç
Muhasebecilik mesleği, sayılar ve mali raporlarla uğraşmanın ötesinde, derin bir bilgi birikimi ve titizlik gerektiren bir alandır. Bu makalede ele alınan zorluklar, muhasebecilerin karşılaştığı stresin ve iş yükünün sadece bir kısmını yansıtmaktadır. Haksız rekabet ve mesleki itibarın zedelenmesi gibi sorunlar, sektördeki profesyonellerin karşı karşıya kaldığı engeller arasında yer alır. Ancak, bu sorunların üstesinden gelmek için, muhasebecilerin birlikte hareket etmesi ve mesleki dayanışmayı güçlendirmesi gerekmektedir. Odalarımız ve TÜRMOB gibi kuruluşların desteğiyle, haksız rekabetle mücadele edebilir ve mesleğimizin itibarını koruyabiliriz. Sonuç olarak, muhasebecilik mesleğinin zorluklarına rağmen, bu alanda çalışan profesyoneller, toplumumuzun mali sağlığı için vazgeçilmez bir rol oynamaktadır.
Benzer Yazılar
-
KURGAN Sistemi Nedir? / Şenol DÖNDER – SMMM
-
KDV Beyannamesinde Eylül Sürprizi: Mali Müşavirlere Yapılan Haksız Yük. / ŞENOL DÖNDER – SMMM
-
Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları Çerçevesinde E-Defter Beratlarının Geç Gönderilmesi / Şenol DÖNDER – SMMM
-
55 seri nolu Kdv Tebliği sonrası , 1 nolu Kdv Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Ortak Hükümler kısmının uygulama esasları / CENGİZ DEMİR – YMM
-
E-Defter Uygulaması: Kolaylık mı, Yeni Bir Eziyet mi? / Şenol DÖNDER – SMMM
-
Vergi Denetim Kurulu’nun 10 Bin Şirket Ortağına Yönelik Gözetim Uygulaması: Amaç, Riskler ve Etkiler- Şenol DÖNDER SMMM
-
İşsizlik Fonu Yeni Döneme Giriyor: “Destek Artıyor, İstihdam Genişliyor”
-
TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ AÇIKLAMASI / ŞENOL DÖNDER-SMMM
-
Şirket Ortaklarının Kişisel Varlıkları da Takipte mi? Yeni Dönemde Vergi Riskleri / Erol ÇEMBER-YMM
-
VDK 10 Bin Şirket Ortağını Neden Gözetim Altına Aldı? / Şenol DÖNDER-SMMM
-
Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları Hesabının Vergisel Niteliği ve Kullanım Sınırları / Şenol DÖNDER-SMMM
-
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde 15 Mayıs 2025 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanan Değişiklikler. / ŞENOL DÖNDER-SMMM