Ana Sayfa Yazılar 30.07.2024 216 Görüntüleme

Yurt Dışından Elde Edilen Kar Paylarının Vergilendirilmesi / Şenol Dönder – SMMM

Şenol Dönder

SMMM

GİRİŞ

Rize Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, Türkiye’de şahıs firması olarak tercüme hizmetleri veren bir mükellefin, İngiltere’de kurulu şirketinden elde ettiği temettü geliri hakkında görüş talebini değerlendirdi. Bu özelgede, yurt dışında elde edilen kar paylarının Türkiye’deki vergilendirilme durumu ele alınmıştır.

GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

1. Türkiye’de Yerleşik Gerçek Kişilerin Vergilendirilmesi

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 3. maddesine göre, Türkiye’de yerleşmiş olan gerçek kişiler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri kazanç ve iratların tamamı üzerinden vergilendirilir. Bu kapsamda, ikametgahı Türkiye’de bulunan veya bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturan kişiler Türkiye’de yerleşik sayılır.

2. Yurt Dışından Elde Edilen Kar Paylarının İstisnası

Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limited şirketlerden elde edilen kar paylarının yarısı, belirli şartlar altında gelir vergisinden istisnadır. Bu şartlar, şirketin ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve kar payının ilgili takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesini içerir.

3. Beyanname Verme Zorunluluğu

Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. maddesi gereği, tevkif yoluyla vergilendirilmeyen ve istisna uygulamasına konu olmayan yurt dışından elde edilen kar paylarının beyan haddini aşması durumunda yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir. 2023 yılı için beyan haddi 8.400 TL, 2024 yılı için ise 13.000 TL olarak belirlenmiştir.

ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI YÖNÜNDEN

Türkiye ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması, temettülerin her iki devlette de vergilendirilmesine imkan tanımaktadır. Ancak, temettünün gerçek lehdarı olan kişi, temettü ödeyen şirkette oy gücünün en az %25’ini kontrol ediyorsa, temettü tutarının %15’i oranında, diğer durumlarda ise %20’si oranında vergi alınabilir.

SONUÇ

İngiltere’de mukim şirketten elde edilen temettü geliri, Türkiye’de Gelir Vergisi Kanunu’na göre vergilendirilecektir. Çifte vergilendirme, Anlaşma’nın 23. maddesi çerçevesinde mahsup yöntemi ile önlenecektir. Anlaşma hükümlerinden yararlanabilmek için Türkiye’de tam mükellef olunduğunu ve tüm dünya kazançları üzerinden Türkiye’de vergilendirildiğini tevsik eden mukimlik belgesinin İngiltere yetkili makamlarına ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu belge, Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurularak temin edilebilir.

KAYNAKLAR

  • 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu
  • Türkiye Cumhuriyeti ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması
  • Gelir İdaresi Başkanlığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil