Ana Sayfa Yazılar 1.10.2020 464 Görüntüleme

Mali Müşavirlerde Haksız Rekabet Önlenilebilir mi ? ( 2 ) ŞENOL DÖNDER SMMM

ŞENOL DÖNDER 

SMMM

Meslek hayatına yeni katılan bir çok genç arkadaşlarımız vardır.

Öncelikle  Mali Müşavir olabilmek için;

  • Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı Yükseköğretim Kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer yükseköğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olması gerekmektedir.

Bu da yetmez,

  1. En az 3 yıl boyunca serbest muhasebesi mali müşavir ya da yeminli mali müşavirlerin yanında staj yapması,
  2. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olmak ve sınavı kazanmış olması,
  3. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatını almış olması gerekmektedir.

     Bu kadar şartları yerine getirilmesi gereken bir meslekte işine sımsıkı sarınılması gerekirken, müşteri veya mükellef bulabilmek için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen asgari ücret tarifesinin de altında fiyat verme konusunu anlamış değilim. Bu olay sadece yeni mesleğe katılanlar tarafından değil, aynı zamanda bu mesleği daha önceden de yerine getiren meslektaşlar tarafından yapılmaktadır.

    Mesleğine saygısı olmayanın, kendisine saygı duyulması istemesi tuhaf olur. Bırakın kendisine saygıyı, diğer meslektaşlarını da böyle kişilerin saygınlığını yitirmelerine sebep olmaktadır. O kadar emek karşılığında alınan ruhsatın yanı sıra işe başladıktan sonra yapmış olduğu meşakkatli işin karşılığını çok basit bir fiyatla yapması hem kendisine saygıyı yitirmesine hem de sanki yapılan iş basitmiş gibi göstermesine neden olmaktadır. Bunu gören mükelleflerde bu kez “Sen ne iş yapıyorsun ki” demesine de sebep olmaktadır. Bunu yapan kimdir peki….. Yine kendisine, mesleğine saygısı ve meslektaşlarının da saygınlığını yitirmesine sebep olan meslektaşlardır.

Devam edecek……….

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil