Ana Sayfa Yazılar 27.03.2021 535 Görüntüleme

Yılan Balığı Tebliği :) – Şenol Dönder SMMM

ŞENOL DÖNDER 

SMMM

Yılan balığı  (AnguillaAnguilla ) bile Resmi Gazetede ün saldı. 27 Mart 2021 tarih ve 31436 sayılı gazetesinde  Yılan Balığı (AnguillaAnguilla) İhracat kotasının kullandırılması ve Cites Belgesi Düzenlemesi hakkında 201/9 sayılı Tebliği yayınlandı.

Demek ki yılan balığı ihracatı Memleketimizde çoğalmış ki, kota miktarı belirlenmesine zaruret doğmuştur.  Yılan balığı avlanması için de Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinden izin belgesi alması gerekiyor imiş.  Öyle herkes yılan balığı yakalayamaz bunu anladım. Demek ki yılan balığı çok kıymetli bir deniz mahsulü imiş.

Tabi bu tebliğ sayesinde Yılan Balığı araştırmasını yaptım. Yılan balığı Yağlı ve lezzetli bir balık  olması nedeniyle Yılan balığına talep çok artmış. Füme, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış olarak ta tüketilebiliyormuş.

Benim pek balık kültürüm yoktur. Kılçığından dolayı kıl olurum. Ancak, çok faydalı olduğunu da bilirim. Bu da benim şapşallığım işte. Bir gün bir değerli üstadım ağabeyim nur içinde yatsın, bana illa balık yedireceğini ve balığı sevdireceğini söylemişti. Kendisine “kılçıktan dolayı balık yemeyi tercih etmiyorum” deyince de, sana kılçığı az olan bir balığı yedireceğini bunun da Mezgit olacağını söyledi. Dediğini de yaptı. Kendi elleriyle balığı yağda kızartarak daha sonra da bel kemiğini alarak kılçıktan temizledi. Gerçekten löp löp harika bir balığı sayesinde yedim. Aklımda artık bir Mezgit balığı kalmıştı. Daha sonra bir başka arkadaşım ile birlikte balık pazarının önünden geçerken bana, “balıktan anlar mısın kendime balık alacağım “dedi. Ben de ‘ayıp ettin, balığın profesörüyüm’ dedim ve aklımda kalan Mezgiti aramaya başladım balık pazarında. Bir balıkçının önünde durdum ve tezgahındaki bir balığı göstererek “şu mezgitlerden iki kilo tartar mısın” dedim. Balık satıcısı yüzüme şaşkınlıkla bakarak “Bir kere bu mevsimde Mezgit olmaz abim. O gösterdiğin de mezgit değil gümüştür” deyince yerin dibine girdim. Yanımdaki arkadaşım da “Vay be helal olsun. Bir balık profesörü ile birlikteymişim” dedi.

Şimdi aklımda Mezgitten sonra da işte bu Yılan Balığı da kaldı.

Çok önemli ki bunca senelik ömrümde Resmi Gazetede böyle bir Balık ile tebliği görmemiştim. Çok önemli sorunlarımızı bitirmişiz de bu sorunumuz kalmış Resmi Gazetede yayınlanmış, Merak edenler için aşağıda ilgili linki sunuyorum. Bilginize bilgi katın siz de biraz.

Resmi Gazete için tıklayınız. 

İlginizi çekebilir

e-FATURA UYGULAMASI NASILDIR?

e-FATURA UYGULAMASI NASILDIR?

Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil